Казан Афганський
Афганський казан — це прототип звичайного скороварки, національний Афганський посуд із багатовікової історією. Методи виготовлення його практично не змінилися, це алюмінієве лиття, яке потім майже вручну обробляється, шліфується й полірується. Можна сказати — це річ з минулого, яка розрахована на дуже довгий термін експлуатації. З функціональних переваг: можливість використання в похідних умовах, час приготування м'яса, наприклад, 20-30 хвилин. Смак страв в афганському казані інший, позаяк страви готуються в закритій ємності у разі великого тиску (температурою кипіння). Під час готування на плиті, таких страв, як-от холодець, час варіння зменшується в рази, а це економія того ж самого газу. І останнє, ця річ несе в собі якусь дуже позитивну енергетику, і це відразу відчувається.
ПРАВИЛА ВИКОРИСТАННЯ. ЗАСТОСУНКИ
Під час експлуатації афганського казана треба дотримуватися певних правил:
- Інтенсивність нагрівання. Не треба залишати інтенсивний жар на тривалий час. Відкритий вогонь краще зменшувати в процесі приготування, з вугіллям можна періодично знімати на півхвилини. Відстежити рівень нагрівання можна за кількістю пари — він має йти помірно. Якщо пара стає занадто багато, краще підняти аварійний клапан або дати котлу охолонути, зменшити жар, потім можна знову продовжити приготування. Зменшують вогонь відразу після закипання.
- Встановлення кришки. Не рекомендується закручувати фіксувальну гвинтову ручку до межі. Досить злегка притиснути їй кришку, щоб спрямувати пару в спеціальні отвори та не допустити витік периметром.
- Відкриття кришки. Перш ніж відкрити кришку в процесі приготування та після його завершення, необхідно зняти ємність із вогню на 1-2 хвилини. Операцію можна зробити тільки після того, як пара заспокоїться, перестане травити з клапанів. На плиті можна просто зменшити вогонь до мінімуму на аналогічний час.
- Постійний контроль. Казан краще не залишати без нагляду. Страви готуються швидко, спостереження не займе багато часу. Бачити кількість пари необхідно для своєчасного коригування нагрівання, щоб уникнути вибуху.
- Правильне заповнення. Афганські казаноки ніколи не заповнюють «під зав'язку». Треба візуально розділити об'єм на 3 частини та залишити верхню вільною. Інакше шматочки їжі можуть перекрити парові отвори та клапани, рідина википатиме назовні.